DOC. DR. ANDREJA GOMBOC - VESOLJE IN MI

Projekt ZNANJE ŽANJE, velika dvorana Državnega zbora, 26. januar 2010

 

 
Vesolje in mi

 

doc. dr. Andreja Gomboc

Fakulteta za matematiko in fiziko

Univerza v Ljubljani

Jadranska 19

1000 Ljubljana, Slovenija

 

E: andreja.gomboc(at)fmf.uni-lj.si

T: (01) 47 66 505

Osebna spletna stran: http://www.fmf.uni-lj.si/si/imenik/3054/  

 

Povzetek predavanja:

Vesolje buri človeško domišljijo že od pradavnine. Razvoj astronomije je bil vedno prepleten z razvojem drugih znanosti, zlasti fizike in matematike. V zadnjih sto letih je naše znanje o vesolju doživelo gromozanski skok in spremenilo dojemanje našega položaja v vesolju. Z uporabo satelitov, robotskih teleskopov in druge vrhunske tehnologije gledamo čedalje dlje v preteklost, vse do zgodnjega vesolja. Ko opazujemo silovite eksplozije, imenovane izbruhi žarkov gama, smo lahko priča smrti prvih zvezd v vesolju in nastanku črnih lukenj.  V Sloveniji imamo poleg peščice profesionalnih astronomov še množico ljubiteljskih. Skupaj so v preteklem Mednarodnem letu astronomije 2009 z javnimi opazovanji, predavanji in razstavami približali vesolje širši javnosti.

 

Več s predavanja v Državnem zboru

 
Gradiva:

članek

 

Kratek opis projekta:

Opazovanje izbruhov žarkov gama v dobi satelitov in robotskih teleskopov

V okviru projekta proučujemo izbruhe žarkov gama, ki so ena vročih tem sodobne astrofizike. So nenapovedljive, kratkotrajne in najmočnejše eksplozije v vesolju po Velikem poku. Njihovo proučevanje sloni na visoki tehnologiji: detekciji s sateliti, takojšnjemu prenosu podatkov in opazovanji z robotskimi teleskopi. Odkrivajo nam smrt nekaterih zvezd, nastanek črnih lukenj in lastnosti oddaljenih galaksij.

 

Raziskovalni skupini:

Astrofizika in kozmologija

Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani

vodja skupine: prof. dr. Tomaž Zwitter,

 

člani raziskovalne skupine: prof. dr. Andrej Čadež, doc. dr. Andreja Gomboc, asist. dr. Uroš Kostić, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Gal Matijevič, Urtzi Jauregi, Drejc Kopač,.

 

http://www.fiz.uni-lj.si/astro/index.html

http://www.fmf.uni-lj.si/si/

 

 

Opazovanje izbruhov žarkov gama v dobi satelitov in robotskih teleskopov

Astrophysics Research Institute, Liverpool John Moores University, Velika Britanija

 

vodja skupine: prof. dr. Carole G. Mundell

člani raziskovalne skupine: prof. dr. Iain A. Steele, dr. Robert J. Smith, dr. Andreja Gomboc, dr. Cristiano Guidorzi, dr. Andrea Melandri, dr. Shiho Kobayashi, dr. David Bersier, Zach Cano, prof. dr. Michael F. Bode, prof. dr. David Carter

 

http://www.astro.ljmu.ac.uk/research/gamma_ray_bursts_in_the_era_of_rapid_followup.shtml

http://www.astro.ljmu.ac.uk/

 

 

Življenjepis:

Andreja Gomboc je doktorirala leta 2001 pod mentorstvom prof. dr. Andreja Čadeža. V letih 2002-2004 je bila kot štipendistka Marie Curie na podoktorskem izpopolnjevanju na Astrophysics Research Institute, Liverpool John Moores University v Veliki Britaniji. Tam je sodelovala pri razvoju največjih robotskih teleskopov na svetu in bila začetnica skupine za proučevanje lastnosti izbruhov žarkov gama. Po vrnitvi raziskovalno še naprej aktivno sodeluje v tej skupini, ki je leta 2007 prejela nagrado The Times Higher Award za najboljši raziskovalni projekt. Poučuje astronomijo in astrofiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko. V preteklem letu je bila koordinatorka Mednarodnega leta astronomije 2009 za Slovenijo in urednica razstave Od Zemlje do vesolja v parku Tivoli v Ljubljani.